Čak 139 država moglo bi se stoprocentno snabdevati energijom iz obnovljivih izvora

Čak 139 država moglo bi se stoprocentno snabdevati energijom iz obnovljivih izvora

Američki portal HydroWorld izvestio je da bi čak 139 zemalja sveta do 2050. godine mogle u celosti preći na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora: Sunca, vetra i vodotokova.
Naime, tako smatraju naučnici sa Programa „Atmosfera i Energija“ Univerziteta Stanford. Kako bi se to ostvarilo, predstavljene su smernice koje bi doprinele da se globalno zagrevanje smanji za 1,5 °C i izbegne više miliona smrtnih slučajeva godišnje uzrokovanih zagađenjem vazduha, snize javni troškovi za energiju i dugoročno stvori 24,3 miliona novih radnih mesta, kao i da se smanji nejednakost u snabdevanju energijom i poveća njena dostupnost.
U skladu s time, stanfordski naučnici takođe smatraju da bi svaka zemlja sveta morala imati svoje energetske smernice koje se temelje na široko dostupnim, energetskim rešenjima sa nultim emisijama, a one bi čak trebalo da budu agresivnije od onoga na što poziva Pariski sporazum o klimatskim promenama, ali i dalje tehnički i ekonomski ostvarive. Svakako, one se temelje na i na elektrifikaciji svih područja energetike i na proizvodnji električne energije 100% iz Sunca, vetra i vodotokova. Pri tome se kao optimalan energetski miks za većinu zemalja sveta ističe sledeće: 4% iz hidroelektrana, 0,58% iz hidroelektrana na energiju talasa, 0,06% iz hidroelektrana na oseku i plimu, 57,55% iz solarnih elektrana, 37,14% iz vetroelektrana i 0,67% iz geotermalnih elektrana. Naravno, svemu tome treba dodati odgovarajuće sisteme za skladištenje energije.
Izvor: energetika-net.com

About The Author

adam

No Comments

Leave a Reply